Murska Sobota ,  Slovenija ,  24. avgust  - 1. september 2012

PLESNI IZZIVI NA FRONTI 2012


V OKVIRU FESTIVALA 7. FRONT@ SODOBNEGA PLESA

Murska Sobota, 27. – 30. avgust 2012


Plesni izzivi na Fronti so petdnevna intenzivna izmenjava idej in znanja na delavnicah za začetnike, nadaljevalce in profesionalne plesalce. Pridobivanje novih plesnih znanj, izkušenj, druženje z drugimi plesalci in pedagogi, pester in kvaliteten program, zanimivi učitelji, večerni vrhunski program plesnih predstav - vse to so Plesni izzivi na Fronti. Vabljeni!


URNIK:


Maja Kalafatić: Joga

9.30 – 11.00 (vsak dan) Dvorana 1

Milan Tomašik: sodobna plesna tehnika Happy feet in delavnica Solo ples

11.15 – 13.45  (od 27.–29.8.) Dvorana 1

Ingrid Kerec: delavnica Osnove plesne anatomije

14.15 – 15.45 (vsak dan) Dvorana 1

Joan van der Mast: Modern dance

16.00– 17.30 (vsak dan) Dvorana 1

Joan van der Mast: Poučevanje plesne tehnike - delavnica za učitelje plesa

9.00 – 15.00 (od 29.-30.8.) Dvorana 2


Dvorana 1 in 2, ŠRC Spartacus, Kopališka 2, Murska Sobota (http://www.spartacus.si/)


DODATNA PONUDBA:


- vsi, ki vzamejo vsaj dve delavnici, lahko dobijo vstopnice za vse predstave festivala po ceni 10 EUR

- na vseh delavnicah so možne hospitacije za učitelje plesa za polovično ceno izbrane delavnice

- v primeru prostih mest so možne prijave zgolj na posamezni termin po ceni 15 EUR

- vsi, ki se odločijo za vsaj eno delavnico, lahko uveljavljajo 15% popust za 2. konferenco plesne

  medicine v Sloveniji, ki bo potekala 31.8.2012 v Murski Soboti prav tako v okviru festivala Front@

  (več informacij na www.plesnamedicina.si; www.jskd.si)


ŠOLNINA:


M. Kalafatić: Joga; I. Kerec: Osnove plesne anatomije, J. van der Mast: Modern dance

vplačila do 30. junija 35 EUR

vplačila po 30. juniju 55 EUR

M. Tomasik: Happy feet in Solo ples

vplačila do 30. junija 50 EUR

vplačila po 30. juniju 70 EUR

J. van der Mast: delavnica za učitelje plesa

vplačila do 30. junija 60 EUR

vplačila po 30. juniju 80 EUR

* cene že vključujejo 20 % DDV.


POPUSTI:


- 5 EUR za vsako dodatno delavnico (če se odločite za dve delavnici – 5 EUR, če za tri – 10 EUR....)

- društvo ali klub, ki prijavi 5 ali več oseb ima 10% popust na celotni znesek (pošljite prijavnice skupaj!)

- družina, ki prijavi vsaj dva člana – plesalca ima 10% popust na celotni znesek (pošljite prijavnice skupaj!)

- profesionalci s statusom SUNPK imajo 10% popust na celotni znesek (priložite kopijo dokazila!)


PRIJAVE:


Cenejše prijave in vplačila do 30. junija 2012! Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!

Izpolnjeno prijavnico pošljite na nina.mesko@jskd.si (za Plesne izzive na Fronti) ali na poštni naslov: JSKD, za Plesne izzive na Fronti,

Štefanova 5,

1000 Ljubljana

Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo kotizacije. Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom.


INFORMACIJE IN KONTAKT:


Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, tel.: 01 24 10 523 (organizator Franci Cotman), faks: 01 24 10 510; e-pošta: franci.cotman@jskd.si. Plesni izzivi na Fronti in prijavnica na internetu: http://www.jskd.si/


BIVANJE:


Bivanje v Murski Soboti si uredite sami. Rezervirajte si bivanje vsaj dva tedna pred začetkom.

Dijaški dom,

Tomšičeva ul. 15, Murska Sobota; T: 02/530 03 10; E: dd.ms-msobota@guest.arnes.si; http://www.d-dom.ms.edus.si/dodatna-dejavnost-nocitve.asp

Gostišče Javor

Polje 2, Murska Sobota; T: 02/534 10 33; E: dusan_bertalanic@t-2.net 

Hotel Zvezda,

Trg zmage 8, Murska Sobota; T: 02/539 15 73 ali 0590 86 259; E: recepcija@hotel-zvezda.si


RAZNO:


- fotografiranje in snemanje med urami ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in učiteljem

  1. -organizator si pridržuje pravico do sprememb programa in urnika, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni

- organizator ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe in tatvine

- v primeru odpovedi udeležbe organizator ne vrača šolnine, razen v primeru bolezni ipd. (ustrezno dokazilo!)

O PREDAVATELJIH IN PREDMETIH:


Maja Kalafatić je diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Kot koreografinja in plesalka sodeluje v več avtorskih predstavah ter sodeluje z drugimi umetniki. Po vrnitvi v Slovenijo je obiskovala dvoletni program za učitelja joge v Devi joga centru in ga oktobra 2008 uspešno zaključila. Poučuje sodobno plesno tehniko v Intaktu in jogo v Devi in Parinama joga centru ter v Plesnem Teatru Ljubljana.


Joga

Ura je sestavljena iz ogrevanja, asan za krepitev in odpiranje mišičnega tkiva, dihalnih vaj in sprostilnega dela. Poudarek je na psihosomatskih vajah, anatomski postavitvi telesa, koordinaciji in ravnotežju. Ves čas je pozornost usmerjena na dih, ki naj bo poln in umirjen. S pranajamo se učimo enakomernega in umirjenega diha tudi skozi dinamičen sklop vaj. Na koncu vsake ure sledi sproščanje.

 
Milan Tomášik je slovaški plesalec, koreograf in pedagog. Trenutno živi in ustvarja v Sloveniji in Belgiji. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S. Kot štipendist Dance Web programa se je udeležil dunajskega festivala ImpulsTanz leta 2001 in gostoval po Evropi z nizozemsko skupino MAPA. V  Sloveniji je ustvaril pet plesnih predstav in je sodeloval z različnimi koreografi. Milan Tomášik ima številne pedagoške izkušnje v vodenju plesnega izobraževanja in izpopolnjevanja skupine kot so En-Knap, Ultima Vez, Štúdio Tanca, Plesni Teater Ljubljana, kot tudi na poletnih plesnih delavnicah v Pragi, Salzburgu, Deltebreju, Zvolenu, Antwerpnu, Leuvnu in Bruslju. Je soustanovitelj in aktivni član mednarodno uspešnega plesnega kolektiva Les SlovaKs Dance Collective.


Sodobna plesna tehnika Happy feet

» Klas se začne z vajami za podaljševanje v vse smeri v istem času. Na svoj način gibanja potujemo skozi tri različne stopnje: ustavljanje, premikanje in plesanje. Cilj je povezati telo in um tako, da vsak najmanjši del telesa ogrejemo. Ko je telo ogreto, nadaljujemo z zavedanjem vsega, kar smo prej počeli. Raziskujemo hitrost, dinamike in lastne omejitve. Razvijamo in izzivamo svoj način plesanja; iščemo užitek ne samo v lahkih ampak tudi težkih gibih; jačamo in krepimo telo, da ja pripravljeno za karkoli; raziskujemo oseben in skupen prostor. Tehnika se sreča z nastopanjem.«


Delavnica Solo ples

Kako narediti solo ples močan in prepričljiv: popolno plesanje, ritem, natančne pavze in jasen izraz.

 
Ingrid Kerec  je svoje plesno šolanje končala na Vlaamse Dansakademie v Belgiji in več kot deset let zbirala izkušnje na področju sodobnega plesa kot plesalka, koreografinja in pedagoginja v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji.

Od leta 1998 živi in dela kot Certified Rolfer® in Rolfing®-Movement Practitioner na Dunaju  pri Rolfing® Studio Wien, kjer se poleg dnevne klinične ordinacije posebej posveča plesalcem, plesnim pedagogom in učiteljem drugih gibalnih tehnik, za katere tudi vodi seminarje in šolanja uporabne anatomije in teorije giba.

V zadnjih letih je razvila poseben način individualnega manualnega dela izključno za plesalce. To delo temelji na konceptu Rolfinga in teoriji Plesne medicine.


Osnove plesne anatomije

Kako dobiti bolj globok plié? Od kje izhaja turn-out? Kako odpreti vretenca pri roll down?

Kako pridobiti stabiliteto pri relevéju in ohraniti fleksibilnost pri skokih?

Najti odgovore na ta in mnoga druga vprašanja je vsebina te delavnice. 

Tako teoretično kot praktično je to poizkus alternativnega pristopa k treniranju in izpeljavi osnovnih tehničnih elementov iz vidika za ples relevantne anatomije - ne glede na izhodiščno tehniko (modern, sodobno, balet ali hip-hop...). Skozi spoznavanje lastnosti mišic, skeleta in fascij bo mogoče poglobiti lastno znanje, izboljšati nivo tehnike ter hkrati telesu primerno – zdravo trenirati in preprečiti preobremenitve in poškodbe na treningu.

 
Joan van der Mast je mednarodno priznana učiteljica, koreografinja, predavateljica, trenerka in svetovalka za sodobni ples.

Joan je certificirana analitičarka za gibe Laban, ki se je znanja koreografije naučila v Laban London, ter za jogo in Pilates. Po svoji prekratki plesni karieri je poučevala na rotterdamski plesni akademiji Codarts, kjer je učila tehnike sodobnega plesa, improvizacijo in kompozicijo, analizo gibanja in didaktiko sodobnega plesa ter začela s kariero koreografinje. Joan je leta 1997 postala članica kraljevega konservatorija v Hagu. Je ustanoviteljica in umetniški vodja centra za sodobni ples Ex Nunc:Ex Nunc v Hagu in umetniška koordinatorka za DansPlan na kolidžu Segbroek v Hagu.


Modern dance

Njeni plesni tečaji so zakoreninjeni v principih Labana in Joseja Limona. Načela padca, toka in povratka, začetka in izpeljave ter bogati obseg dinamike predstavljajo srčiko njenega stila. Začetek in izpeljava (akcija-reakcija) ter jasnost v prostorskih odnosih z uporabo prostorske harmonije in muzikalnosti predstavljata bistvene stebre njenega stila. Joan pri poučevanju vključuje in zliva stile sodobnega plesa, kot so sistem devetih točk, tehnika letečih tal, joga in osnove Bartenieffa, s čimer vam ponuja raznovrstne, intenzivne in dinamične tečaje tehnike.


Poučevanje plesne tehnike - delavnica za učitelje plesa

Joan van der Mast je specializirala v didaktiki in metodologiji v sodobnem in modernem plesu. Že več kot 25 let poučuje učitelje plesa na Codarts Dance Academy Rotterdam. Na delavnici bodo udeleženci razmišljali in delovali na sledečih temah:

  1. 1.Kaj je Modern-i ples? Kaj je sodobni ples?

  2. 2.Kako oblikovati in strukturirati Sodobni plesni klas, ki bo baziral na gibalnih principih namesto na vajah?

  3. 3.Vloga ustvarjalnosti v plesu.

  4. 4.Kaj je dobra tehnika in kako narediti ples “plesen in žmohten”?

  5. 5.Kako napredovati in razvijati poučevanje v skupini z različnim predznanjem in v okviru različnih starostnih skupin?

  6. 6.Pomen Laban Movement Analysis za poučevanje in ustvarjanje.

  7. 7.Kako uporabiti principe »New Learning« v poučevanju plesa?

8. Kako osvojiti osnovne metode poučevanja plesa?

 
Program.html
Info.html
Location.html
Tickets.html
Blog/Blog.html
Location.html
Tickets.html
Workshops.html
programProgram.htmlProgram.htmlshapeimage_14_link_0
infoInfo.htmlInfo.htmlshapeimage_15_link_0
lokacijaLocation.htmlLocation.htmlshapeimage_16_link_0
locationLocation.htmlLocation.htmlshapeimage_17_link_0
vstopniceTickets.htmlTickets.htmlshapeimage_18_link_0
ticketsTickets.htmlTickets.htmlshapeimage_19_link_0
delavniceshapeimage_20_link_0
workshopsWorkshops.htmlWorkshops.htmlshapeimage_21_link_0
blogBlog/Blog.htmlBlog/Blog.htmlshapeimage_22_link_0

Uvod v plesno fotografijo s Chrisom Nashem


Murska Sobota, 27. in 28. avgust 2012

 

Vabljeni na dvodnevno fotografsko delavnico pod mentorstvom Chrisa Nasha, svetovno priznanega plesnega fotografa. V Londonu delujoči fotograf, ki se je specializiral za plesno fotografijo, je sloves pridobil z več kot 60 samostojnimi razstavami po vsem svetu. Njegov gledališki slog in sposobnost, da ujame ključne koreografske trenutke, sta na angleški plesni sceni pustila velik pečat. Povpraševanje po njegovem delu ni visoko samo na področju sodobnega plesa, ampak tudi v modi in oglaševanju. Chris je prejemnik mnogih nagrad, med drugimi tudi Dance Umbrella/Time Out Award in NESTA Dreamtime grant. Več o Chrisu Nashu: http://www.chrisnash.net/main.html

 

Delavnica bo zajemala:

- uvod v fotografiranje plesa na odru pod odrskimi lučmi

  1. -uvod v fotografiranje plesa v studiu z uporabo  studijskih bliskavic (flash)


Prijavo s svojimi kontaktnimi podatki in dosedanjimi fotografskimi izkušnjami ter primeri pošljite na info@flota.si, najkasneje do 31. maja 2012.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato pohitite s prijavami!


Cena dvodnevne delavnice je 35 eur.

O načinu plačila boste obveščeni z elektronsko pošto po zaključenem izboru kandidatov.


Kandidati morajo poznati osnove fotografije in jih mora zanimati fotografiranje plesa (izkušnje s plesno fotografijo so zaželene, vendar niso pogoj). Izbrani kandidati na delavnico prinesejo svoj fotoaparat (digitalni SRL z izhodom za zunanji flash), dodatne leče in dodatne pomnilniške kartice in/ali prenosne računalnike s čitalcem. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

 

Fotografije, ki bodo nastale med delavnico bodo uporabljene v prostorski akciji “Moving Gallery”, kjer bo skupina plesalcev v koreografiji Ragnhild Olsen na različnih lokacijah po Murski Soboti premikala nastale fotografije. Premikajoča razstava se bo odvila 31.  8. in 1. 9. 2012.

večhttp://www.flota.si/Downloads/Delavnica%20plesne%20fotografije.pdfhttp://www.flota.si/Downloads/Delavnica%20plesne%20fotografije.pdfshapeimage_24_link_0
prijavnicahttp://www.flota.si/Downloads/plesni-izzivi-na-fronti.pdfhttp://www.flota.si/Downloads/plesni-izzivi-na-fronti.pdfshapeimage_25_link_0