%banner_alternate_text%
Stacks Image 3
Odprti predali: Jata izkušenih ptic (SI)
Kaj pomeni nov list življenja? Kakšen je utrip mesta skozi otroške oči? Se bodo lastovke kmalu vrnile? Kdaj bom šla ponovno na sprehod? Vidiš tole cvetočo češnjo? Ali ljubimo svoje mesto? Kako se mesto razvija?

Po uspešnem preletu Kranja s predstavnicami tretjega življenjskega obdobja se Jata izkušenih ptic seli v druga mesta in svoje vtise, doživetja ter zgodbe širi med njihovimi prebivalci. Jata izkušenih ptic enakovredno razpira poglede in odstira spomine vseh svojih predstavnic, jih spaja med seboj ter s pomočjo dialoga ustvarja zgodbo mesta Kranja.

Tokrat Jata izkušenih ptic preletava Mursko Soboto. Subtilno orisuje spreminjajočo se podobo pod seboj, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki je podvržen osebnim doživetjem in vtisom. Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razkriva množičnost sobivajočega percipiranja posamičnega kraja in dogodka ter tako rahločutno spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti. Kljub temu da so ti pogledi intimni in edinstveni, so dovolj splošni, da se lahko v njih posredno prepoznamo, kot tudi občutimo lepoto medsebojnih razlik in naše lastne ranljivosti ter preko kranjske jate na novo pogledamo svoje mesto. Zgodbe, izkušnje in doživetja se odvijajo na slušalkah in s tem Jata izkušenih ptic obiskovalke_ce vabi, da iz vloge opazovalca in poslušalca prestopijo v začasno skupnost ter jo nadgradijo s svojo prisotnostjo.
Avtorski koncept, mentorstvo, koreografija, režija in likovna zasnova: Ajda Tomazin
Mentorstvo in sorežija: Rok Kravanja
Nastopajoča jata: Nika Rožej, Vladka Matijevec, Jasna Vitez, Vera-Verinika Planinšek, Lidija Tolič, Polonca Tomazin in Zlata Marn
Dramaturgija: Jasmina Založnik
Avtorska glasba: Iztok Drabik Jug
Strokovna sodelavka za komunikacijo: Zala Orel
Koordinacija: Danaja Batinić
Strokovni sodelavki za delo s starostniki: Nena Škerlj, Katarina Vidic Čorović
Tehnična podpora za postavitev odra: Jože Bizovičar
Produkcija: Ajda Tomazin in ODPRTI PREDALI, Zavod za sodobne interdisciplinarne procese Kranj
Koproducenti: Zavod Carnica, Ljudska univerza Kranj, Prešernovo gledališče Kranj, Zavod O, Društvo Ignacija Borštnika s podporo Mestne občine Kranj in Ministrstva za kulturo RS
27. avgust 17:00, različna prizorišča - začetek pred Gledališčem Park