%banner_alternate_text%
Stacks Image 13
O praznih prostorih
O praznih prostorih je raziskovanje telesa kot prostora, v katerem bivamo. Je poskus raziskovanja (ne)omejenosti entitete na prostor in osmišljanja sebe kot »nečesa«, kar obstaja in deluje znotraj telesa, a prav tako ne glede na svoje telo, ter znotraj družbe, a prav tako ne glede na njo. Je težnja k negaciji označevanja in osmišljanja dejanj po principu dobro-slabo in proces zmanjševanja dražljajev iz okolja ter iskanje udobja v primanjkljaju slednjih. Plesni solo definira svoj prostor v praznini, obdani z občinstvom, kjer vsakič znova začne svoj proces iskanja.
Koreografija in izvedba: Ana Cvelfar
Glasba: Erik Satie
Svetovanje: Marija Slavec
Dramaturgija: Zala Mojca Jerman Kuželički
Produkcija: Flota, zavod, Murska Sobota In Flota Ljubljana
Izvršna producentka: Ksenija Kaučič
Koprodukcija: Plesni teater Ljubljana, Plesni Forum Celje
Posebna zahvala: Goga Stefanovič Erjavec
Predstava je nastala s pomočjo Ministrstva za kulturo RS
Stacks Image 3
Modro črnilo (SI) – video
Delo Modro črnilo odpira vprašanja meje in absurdnosti birokracije, ki oklesti človeka v medprostor čakanja. Je odsev trenutnega osebnega in političnega neravnovesja, stanja ne-vednosti, ne-vrednosti, strahu, osamljenosti, krhkosti, zaupanja in moči. Na konkretni ravni se delo loteva teme meja, tako prostorskih kot fizičnih in osebnih. Osredotoča se na birokratske zaplete, ki krojijo človekovo trenutnost.
Koreografija in režija: Enya Belak Gupta
Ples in soustvarjanje: Jerca Rožnik Novak in Gábor Ivanov
Dramaturgija: Eva Posedel
Oblikovanje zvoka in kompozicija: Lou Barnell
Direktor fotografije: Aadhar Gupta
Oblikovanje luči: Janko Oven
Kostumografija: Andrej Vrhovnik
Produkcija: Flota Ljubljana, Flota, zavod, Murska Sobota
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana
Projekt je sofinanciran: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
Zahvala: JSKD, Občina Ilirska Bistrica
Stacks Image 17
Zidovi (SI) film/video
Film je nastajal v posebnih okoliščinah v času koreografskega in video laboratorija na Vibri 2020. Zaradi epidemije koronavirusa so bili plesni soustvarjalci prisiljeni, da prenehajo s svojimi procesi in jih izvajajo na daljavo. Tudi film Zidovi je nastajal na daljavo. Je izhod v sili v trenutni situaciji, hkrati pa umetniški eksperiment. Devet izbranih mladih plesnih ustvarjalcev iz celega sveta je v času laboratorija ustvarjalo svoje koreografske materiale pod vodstvom španske koreografinje Eulalie Ayguadé Farro. Izhodiščna tema za koreografske postopke je bila refleksija stanja prisilne fizične zaprtosti. Identificirali so nove možne resničnosti, fizične poti in določena stanja, ki jih telo doživlja, ko se spopada z družbenimi in prostorskimi omejitvami.
Ples in soustvarjanje: Abdelrahman Ahmed , Abil Meneses , Alessia Stracuzzi , Jerneja Fekonja , Jose Garrido, Sara Santervás , Tejaswini Loundo , Tina Fores-Hitt, Alexandra Girbea
Režija: Janez Burger
Mentorica za koreografijo: Eulalia Ayguadé Farro
Montaža: Miloš Kalusek
Producentka: Magdalena Reiter
Produkcija: Zavod Mirabelka
Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo
Stacks Image 19
CU There (IT)
Obenem iskren in satiričen projekt odseva, kako se soočamo z odlaganjem in zanikanjem neizbežnega. Minimalističen solo nastop sestavlja serija utelešenih emocij, ki ponazarjajo bližanje k ultimativnemu koncu. Za mnoge je odlaganje misli na smrt nekaj vsakodnevnega in že z drobnimi dejanji poskrbijo za občutek, da so živi. Plesalčevo telo se v mehaničnem gibu približuje podobam razkroja in šibkosti ter (predvsem) trči ob težo spoznanja in ključnega vprašanja, ali bomo dosegli vse, kar smo si zadali.
Koreografija, besedilo in izvedba: Fabio Liberti
Glas: Klemen Janežič
Glasba: Soko
Stacks Image 11
Can’t Kill Us All (UK) – video
Kratki video Can’t kill us razpleta človekov nemir, medtem ko krmari v turbulenci in se spopada z dvema globalnima pandemijama. Pravo teatralno doživetje spaja hip hop in plesne eksperimente Botisa Seve, pri čemer odstira čustveno in razumsko dezorientiranost v soočanju z življenjem v karanteni/samoizolaciji. Spomini na otroštvo, a tudi sedanje travme vodijo v preboj skozi temo, da bi našli luč, ponižnost in mir.
Koreografija in izvedba: Botis Seva, Shiloh Seva
V sodelovanju z: Ben Williams
Skladatelj: Torben Lars Sylvest
Filmska režija in urejanje: Ben Williams
Asistenca produkcije: Ezra Owen, Jordan Douglas
Produkcija: Lee Griffiths
Režiser: Botis Seva
Zahvala: Boss Seva, Charlotte Clark, Iveta Mbeka
Stacks Image 15
To the side and around (De-Set) (SI)
Pet, Šest, Sedem, Osem. Inspiracijo sta ustvarjalca črpala v zadnji številki plesalčeve vsakodnevne rutine. Številka 8 je simbol harmonije in ravnotežja. Matematični simbol za neskončnost je kot številka 8, postavljena podolgem. Medtem ko v prvem delu dueta raziskujeta gibanje brez izgube stika rok, je drugi del osredotočen na pomen številke 8. Ta predstavlja ravnotežje med materialnim in nematerialnim svetom. 8 je atomsko število za kisik. Pajki imajo osem nog, hobotnica osem rok. V našem Osončju je osem planetov, osem minut traja, da sončna svetloba doseže Zemljo. Gre za koreografski duet, ki se zanima za človekovo intimno in družbeno bistvo, tematizira arhetipska vprašanja odnosa med njo in njim ter energijo, ki napaja ta odnos med seboj in svetom, v katerem živimo.
Koreografija in ples: Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia
Glasba: Max Richter – Infra Roomful of teeth – Allemande, Courante
Produkcija. MN Dance Company
27. avgust 20:30, Gledališče Park