Matjaž Farič

Fokus

Veliko lažje je ustvarjati, ko se usmeriš v konkreten cilj. Čeprav moram priznati, da je svoboda odlašanja in odprtih možnosti rodila sadove.
Zdi se mi, da sem se uspel izkopati iz svojih klišejev. No vsaj na trenutke se mi zdi, da odkrivam nove svetove v svojem gibanju. Nekateri so mi že znani, pa sem jih podcenjeval, ker sem bi preobremenjen z načini, ki so bili v ospredju v času moje plesalske kariere. K novim odkritjem dobro poznanih načinov, so mi pomagali predvsem mlajši kolegi s plesom, ki ni obremenjen s šolami, koncepti ali všečnostjo (lahko bi rekli tudi egom), temveč se gibljejo tako kot iskreno čutijo v tistem trenutku. S slogom se ne obremenjujejo in prav zato je njihov ples iskren. Uživajo v plesu in ko plešejo, lahko vidiš, da gre za resnično potrebo, tako kot pri dihanju. Zanimivo, nekoč sem imel za vzornike starejše kolege, danes me navdaja veliko spoštovanje, ko gledam brezkompromisno predanost in tenkočutnost mlajših.
Začel sem pisati o fokusu. Ker se bliža čas premiere, se je treba odločiti, izbrati, poimenovati. odločitve so dolgo zorele. Kakor, da bi čakal na prave okoliščine za “trgatev”. Kazalo je že, da bo težko in zdelo se mi je, da je to odlašanje samo pomanjkanje konkretnih idej.
Ko je padla prva odločitev, se je vse premaknilo naprej, cel proces je sedaj namenjen fokusiranju.